2 Kasım 2013 Cumartesi

RSS Formatının İncelenmesi

Günlük haber ihtiyacınıkarşılamak isteyen Internet kullanıcıları, onlarca Internet sitesini ziyaret etmek için
çoğu zaman saatler harcarlar. Siteye gitmek, haberleri aramak, okumak, gerektiğinde kaydetmek ve sonraki
sayfaya geçmek vakit alıcıdır. Bir diğer seçenek ise haber gruplarına üye olmaktır. Ancak bu sefer de e-posta adresleri verildiği için spam ve virüs gönderilmesi  tehlikesiyle karşıkarşıya kalınabilmektedir .
Yeni bir bilgi paylaşım teknolojisi olan RSS’de tam bu noktada devreye girmekte ve bu olumsuz tüm durumlar ile Internet kullanıcılarının karşıkarşıya gelmelerini engellemektedir. Açılımı“Really Simple Syndication” (Gerçekten Basit Dağıtım) veya “Rich Site Summary” (Zengin İçerikli Site Özeti) olan RSS, iki açılımda da tek bir şeyi ifade etmektedir: Paylaşıla bilgilerin, e-posta karmaşasından ve siteleri dolaşma stresinden kurtarılıp, en kısa yoldan en fazla kişiye ulaştırılabilmesidir . “RSS-Feeds” veya “RSS-Channels” (RSS Kanalları) her şeyden önce newsletter, yani haber bülteni şeklinde gönderilmemekte; tam tersine, bir RSS okuyucusu tarafından haberin yayınlandığısayfadan alınıp gösterilmektedir. Haberler, bir başlık ve logoyla XML formatında gönderilmektedir. Okunmak istenilen haberin başlığına tıklanarak haberin tamamını içeren HTML formatında hazırlanmış Internet sayfasına ulaşılabilmektedir. Bu tür bir haber alma yoluna gidenler için masraflar yok denecek kadar azdır.  İnternet sayfasıiçin hazırlanan haberler, bir uygulama tarafından tam otomatik olarak açılıp, RSS için uygun olan XML formatına dönüştürülmektedir. Bu XML verisi okuyucu için gerekli bağlantıları, başlıkları ve markalamalarıda içermektedir. Her yeni haber önderimiyle birlikte, XML verisi de yeniden yazılmakta ve eski kayıtlar silinmektedir. Bu şekilde, çoğu haber yenilemesinden sonra bile haber gönderimini hızlandırmak için veri boyutu düşük tutulmuş olmaktadır.

XML 
Web sayesinde öğrenilen en önemli bilgilerden biri, veri ve etkileşimleri tanımlamaya yönelik oluşturulan
standartların (HTML gibi) çözümleri özel teknolojilere oranla çok daha geniş kitlelere ulaştırabilirliğidir.
Genişletilebilir İşaretleme Dili (XML - Extended Markup Language), Web’deki yapılandırılmış verilere yönelik evrensel bir biçimdir. XML, veriler için oluşturulması ve bir bilgisayar tarafından okunması kolay olan, anlam karmaşası yaratmayan ve platformdan bağımsız çalışabilen dosyalar oluşturabilecek  şekilde metin
biçimleri tasarlamaya yarayan kurallar bütünüdür. Şu anda bir Web uygulaması başka bir uygulamadan veri
alıp görüntülemek isterse genellikle ‘‘screen-scraping’’yardımına başvurur, istediği verinin bir ekran
görüntüsünü yakalar ve bu resmi veri için tekrar nasıl anlamlandıracağını bulmaya çalışır. Bu yöntem hem
verimsizdir hem de hatalara yol açar. XML, verinin sadece resimlerini göndermek yerine gerçek veri
alışverişinin oluşabilmesi için XML Web servislerine yönelik bir biçim sağlar . Microsoft, XML’in ilk planlama aşamalarından beri XML’i bünyesine dahil etmiştir; XML şu anda HTML’in ve pek çok diğerlerinin teknik özelliklerini de belirleyen resmi standartlar organıolan Dünya Çapında Web Konsorsiyumu (W3C - Worldwide Web Consortium) tarafından yönetilmektedir .


RSS 
XML sayesinde verilerin paylaşımı ve yönetimi oldukça kolay bir hal almıştır. Geniş ama basit XML dünyasında istenilen her türde bilgi kolayca yönetilebilmektedir. RSS ise XML yapısı üzerine kurulu bir veri biçimlendirme standardıdır. 1990'larda Netscape tarafından bazı basit verilerin paylaşılması için geliştirilmiş, sonrasında Userland sayesinde popülaritesini kazanmıştır. Önceleri bu format çoğu geliştirici ve yazılımcı
tarafından benimsenmemiş ve bunda en büyük etken, Netscape firması tarafından yapılan bazı kısıtlamalar ve
formatın ücretli olmas ıolmuştur. Buna karşılık olarak Dave Winner ve bir grup yazılımcı RDF (Resource
Description Framework) tabanlıyeni bir format olan RSS 0.92’yi yaratmışlardır. Daha sonraları Netscape firması tarafından bu ücretsiz sürüm ile başa çıkılamayacağının anlaşılması ile RSS projesini bırakılmış ve RSS bugünkü haline ulaşmıştır. Bugün hala RSS v0.92 en popular format olma özelliğini korumaktadır .
Paylaşılmak istenilen her türlü bilgi için vazgeçilmez biçimlendirme standardı olan RSS ile;
•  Internet kullanıcıları en hızlı biçimde bilgiye ulaşabilmekte,
•  Site sahibi, içeriğini çok daha fazla kişiye ulaştırabilmekte,
•  Satış yapan siteler, müşterilerini e-postadan çok daha hızlı bir şekilde bilgilendirebilmekte,
•  Yöneticiler, sitelerine kolayca içerik sağlayabilmektedirler.

RSS’İN YAYINCILIK İÇİN ÖNEMİ
XML'in yayıncılık açısından belki de en ilgi çekici kullanım alanı olan RSS, basit XML etiketleri sayesinde,
bir Web sitesinde yakın zamanda nelerin değiştiğini görebilmeyi sağlamaktadır. “Aggregator” adı verilen
programlar RSS özellikli siteleri tarama ve değişiklikleri kullanıcıya aktarma görevini üstlenmektedirler. Veri
Dağıtım (Syndication) Biçimi olan RSS günümüzde artık anasayfa denilen kavramıda değiştirmektedir. Çünkü okunmak istenenler, sitelerdeki değişikliklerle ilgili bilgi pencereleri sayesinde, gerekli haberdar etme durumunu da sağlayabilmekte ve böylece kullanıcılar tarafından çok geniş bir bilgi ağı sürekli özlenebilmektedir .

BİR RSS DOSYASININ YAPISI 
Sitelerin içeriklerini veya paylaşılan bilgileri başlıklar halinde sunmak için kullanılan RSS teknolojisinin
temelini, bir XML dosyasıoluşturmaktadır. Bir RSS dosyasının genel yapısıaşağıdaki  şekilde oluşturulmalıdır;
1.  XML Giriş açıklayıcı bölümü,
2.  RSS sürümünün belirtildiği kısım,
3.  RSS'in ait olduğu siteye ait açıklayıcıbilgi bölümü,
4.  Paylaşılmak istenilen konular.
Basit bir RSS dosyasıaşağıdaki bilgi alanlarını içermelidir.























RSS 0.91 sürümünde bir dosyada en fazla 15 konu başlığına izin verilmekte ve 100 veya 500 karakterlik
kısıtlamalar bulunmakla birlikte, RSS’in 0.92 sürümünde  bu sınırlamalar bulunmamaktadır. RSS v2.0 da ise daha fazla açıklayıcı etiket kullanmak mümkün olmaktadır [8]. RSS'den haberdar uygulamalara (Firefox Browser veya Arama Motorları) sitenizde RSS desteği verdiğinizi bildirmek için, sayfanızın <head> ve </head> tagları arasına aşağıdaki satırlar eklenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder